Modificari genetice implicate in stabilirea raspunsului la stimularea ovariana a pacientelor cu FIV

sarcinaO data cu cartografierea genomului uman au fost facute multe progrese in descoperirea genelor implicate in functia ovariana. Au fost descrise polimorfisme de o singura nucleotida care ar putea avea valoare predictiva pentru raspunsul ovarian la stimularea din cadrul procedurilor de reproducere asistata.
Testul genetic care s-a dovedit a avea cea mai mare utilitate clinica pana acum este cel de identificare a polimorfismelor genei care codifica pentru receptorul FSH, test care poate fi folosit pentru stabilirea dozei hormonale potrivite pentru fiecare caz in parte. FSH, prin intermediul receptorului sau, FSHR reprezinta un factor cheie in functia reproductiva umana, avand un rol important in dezvoltarea foliculara si in reglarea steroidogenezei la nivelul ovarului.Hiperstimularea ovariana controlata folosind FSH sau FSH in asociere cu LH este strategia cea mai frecvent folosita in tehnicile de reproducere umana asistata. Raspunsul ovarian la FSH variaza larg printre pacientele cu FIV; intre 9-24% dintre ele au un raspuns scazut fata de asteptarile protocolului prescris in functie de caracteristicile lor clinice. Au fost propusi variati markeri predictivi ai raspunsului ovarian printre care varsta, rezerva ovariana, statusul hormonal si fumatul. In afara de acestia, variabilitatea genetica pare a fi un factor la fel de important. Aplicatiile clinice ale farmacogeneticii in raspunsul ovarian la stimularea pentru reproducere asistata pot reprezenta un factor predictiv al succesului tratamentului si pot permite crearea unui plan de tratament adecvat fiecarui pacient.
Gena pentru receptorul FSH (FSHR) se afla pe cromozomul 2 (2p21) si are 10 exoni.
Mutatii FSHR sunt asociate cu amenoree primara. Au fost identificate peste 1000 de polimorfisme in gena FSHR, dar doar cateva sunt localizate in interiorul exonilor. Dintre acestea, 2 localizate la nivelul codonului 307 si respectiv 680 au fost asociate cu raspunsul ovarian.Polimorfismul din pozitia 680 determina o sensibilitate diferita la FSH atat endogen cat si exogen. Intr-un studiu facut de Laven si colab. in 2003 s-a evidentiat ca pacientele cu cicluri anovulatorii pot avea un genotip diferit (in pozitia 680) fata de pacientele cu cicluri normo-ovulatorii.Pacientele cu genotip S/S in pozitia 680 a genei FSHR au un prag mai mare al nivelului de FSH care activeaza receptorul FSHR, astfel incat pot beneficia de o doza mai mare de FSH in timpul stimularii hormonale. La momentul administrarii HCG, nivelele de estriol per ovocit recoltat in grupul pacientelor S/S au fost semnificativ mai scazute decat in grupul pacientelor N/N. Acest raspuns scazut poate fi compensat prin cresterea dozei de FSH.
Toate aceste observatii necesita pentru validare studii populationale extinse, studii care sa aplice modelul de predictie prospectiv intr-o alta populatie dacat cea in care a fost descrisa, dar cu caracteristici similare. Testele de validare efectuate pana in prezent au rezultate incurajatoare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.