Sarcina si alaptare : Covid -19 – intrebari frecvente

Pandemia COVID-19 pare să continue, cel puțin câteva luni, părinții în așteptarea unui nou nascut pot fi anxioși cu privire la modul în care boala le-ar putea afecta sarcinile și sănătatea micutilor.

In aceasta perioada toti traim sentimente de nesiguranta si teama.Cu atat mai mult femeile insarcinate care isi fac griji pentru micutii pe care ii poarta in pantece.

Informatiile cu care suntem bombardati sunt contradictorii, uneori din surse dubitabile.Femeile însărcinate prezintă un risc mai mare pentru multe infecții, deoarece sarcina suprimă sistemul imunitar. Unele boli pot afecta sănătatea fătului, dar riscurile  COVID-19 asociat sarcinii  nu sunt încă clare.

Am sintetizat mai jos cateva intrebari pe care, sunt convinsa, ca si le pune orice femeie insarcinata in aceste momente.

Raspunsurile sunt date urmarind recomandarile actuale unor societati internationale de obstetrica ginecologie si ale centrelor specializate in combaterea bolilor infectioase.

Inteleg ca este extrem de frustrant ca de cele mai multe ori nu exista raspunsuri certe sau ca recomandarile se pot schimba. Toti trebuie sa intelegem ca este o situatie ale carei reguli le invatam din mers si pe masura ce se aduna mai multe date recomandarie vor fi mai sigure si mai certe.

Aș putea transmite coronavirus copilului meu?

Întrucât acesta este un virus nou, există dovezi limitate despre îngrijirea femeilor cu infecție cu coronavirus care tocmai au născut. Un număr mic de bebeluși au fost diagnosticați cu coronavirus la scurt timp după naștere, astfel încât există șanse ca infecția să fi avut loc intrauterin, dar nu este sigur dacă transmiterea a fost înainte sau imediat după naștere.

Va fi testat copilul meu pentru coronavirus?

Dacă ați  fost confirmata sau suspectata de infectie cu coronavirus atunci când se naște copilul, medicii specialisti neonatologi vă vor examina copilul și vă vor sfătui despre îngrijirea lui, inclusiv dacă au nevoie de testare.

Voi putea să rămân cu copilul meu / să am contact direct dacă am suspectata sau confirmata cu  coronavirus?

În unele alte țări, femeilor cu coronavirus confirmat li s-a recomandat să se separe de copilul lor timp de 14 zile. Cu toate acestea, acest lucru poate avea efecte  potential negative asupra hrănirii și dezvoltarii ulterioare a nou nascutului.

O discuție despre riscuri și beneficii ar trebui să aibă loc între mama/familie și medicii care îngrijesc copilul tău (neonatologii) pentru a individualiza îngrijirea nou nascutului .

Da, dacă asta este alegerea ta. Dacă copilul este bine și nu are nevoie de îngrijire în unitatea de nou-născuti, mama poate rămâne împreună cu copilul după ce a născut.

Această recomandare se poate schimba pe masura ce datele legate de infectie cu coronavirus se acumuleaza.

Voi putea alăpta copilul meu dacă am suspectat sau am confirmat coronavirus?

Da. Nu există dovezi certe pana in acest moment care să ateste că virusul poate fi transmis prin laptele matern, beneficiile bine recunoscute ale alăptării depășesc riscurile potențiale ale transmiterii coronavirusului prin alaptare.

Principalul risc de transmitere la  alăptare este contactul strâns între dvs. și copilul dvs., deoarece tusea sau strănutul ar putea conține picături care transporta virusul, ceea ce duce la infecția copilului după naștere.

O discuție despre riscurile și beneficiile alăptării ar trebui să aibă loc între mama si familia nou nascutului cu echipa maternității.

Această recomandare se poate schimba pe masura ce datele legate de infectie cu coronavirus se acumuleaza.

Când îți hrănești copilul, se recomandă următoarele precauții:

  •  Spălați-vă mâinile înainte de a atinge copilul, pompa de sân sau biberoanele
  • Încercați să evitați sa tusiti sau sa strănutati in preajma copilului dvs. în timp ce il hrăniți la sân
  • Luați în considerare purtarea unei măști pentru față în timpul alăptării, dacă este disponibilă
  • Urmați recomandările pentru curățarea pompelor pentu san după fiecare utilizare
  • Luați în considerare cererea cuiva care este bine să-i hrănească copilului tău matern exprimat.
  • Dacă alegeți să vă hrăniți bebelușul cu formulă sau lapte colectat de la san, vă recomandăm să urmați respectarea strictă a instrucțiunilor de sterilizare.

 După naștere, există vreun risc crescut pentru mine sau copilul meu?

Nu există dovezi in acest moment conform cărora femeile care au nascut recent și au o stare de sanatate buna au un risc crescut de a contacta coronavirus sau de a avea o evolutie mai grava in cazul unei eventuale infectii. Nu trebuie uitat insa ca avem la dispozitie un numar limitat de cazuri studiate.

  Sistemul imunitar al unei proaspete mame este normal, cu excepția cazului în care are alte forme de infecție sau o boală subiacentă. Cu toate acestea, ar trebui să aiba o dietă echilibrată, să faca exerciții fizice ușoare pe măsură ce se simte în formă și să se asigure  că sunt respectate îndrumările de distanțare socială. Copiii, inclusiv nou-născuții, nu par să aibă un risc ridicat de a fi afectati de COVID19. Cu toate acestea, respectarea atentă a igienei, ca întotdeauna, este importantă și în special cu membrii familiei care locuiesc în aceeasi casă. Oricine intră în casă trebuie să ia măsuri de igienă standard, inclusiv spălarea mâinilor și să fie atent la manipularea copilului dacă are simptome ale unei boli, inclusiv coronavirus.

Este important ca bebelușul să fie hrănit bine și să crească în greutate. Odată ce restricțiile sunt ridicate, se recomanda precauție in ceea ce priveste adunările de familie mari pentru a sărbători sosirea bebelușului până când se vor cunoaste mai multe despre răspândirea virusului în comunitate.

Important!

Luati- va intotdeauna informatiile din surse medicale

Referinte

https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/covid-19-virus-infection-and-pregnancy
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/pregnancy-breastfeeding.
https://www.uptodate.com/contents/coronavirus-disease-2019-covid-19-pregnancy-issues
https://www.ucsf.edu/news/2020/04/417091/what-we-know-and-dont-know-about-coronavirus-and-pregnancy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.