Leucemia si sarcina

   Leucemia in timpul sarcinii este o afectiune rara, avand o incidenta de 1/100000 de sarcini, anual.
Cele mai frecvente forme de leucemie in timpul sarcinii sunt cele acute, dintre acestea 2/3 sunt reprezentate de leucemia acuta mieloida si 1/3 de leucemia acuta limfoida.        Leucemia mieloida cronica apare in mai putin de 10% dintre cazuri.
Cercetatorii au evidentiat faptul ca femeile expuse la orice fel de pesticide in timpul sarcinii au un risc de aproape 2 ori mai mare sa nasca un copil care sa dezvolte o forma de leucemie decat femeile care nu sunt expuse.
Daca leucemia apare la mama in timpul sarcinii, acest lucru poate afecta fatul, putand duce la retard de crestere intrauterina, nastere prematura, avort spontan sau nou nascut mort.
Rata de risc pentru efectele teratogenice ale tratamentului cu citostatice este de aproximativ 10 % – 17 % in cazul in care terapia se instituie in primul trimestru de sarcina si in special cand se administreaza antagonisti de folati. Nu au fost raportate alte efecte adverse intarziate la copii nascuti din mame tratate pentru leucemie acuta in timpul sarcinii. Femeile insarcinate trebuie sa aiba aceeasi schema de tratament ca si cele neinsarcinate pana la obtinerea remisiunii bolii, cu exceptia metotrexatului care trebuie inlocuit.
Grupul de studiu al leucemiei din Toronto a raportat un risc crescut de nastere prematura si de greutate mica la nastere la o serie de 53 de paciente care au fost diagnosticate cu leucemie acuta in timpul sarcinii si tratate cu citostatice. Urmarirea pe termen lung a copiilor nascuti din aceste mame a evidentiat o crestere si o dezvoltare normala , fara aparitia neoplaziilor.
Cauzele exacte ale aparitiei leucemiei sunt inca necunoscute. Insa exista o legatura stransa intre anumiti factori genetici si aparitia acestei afectiuni, avand in vedere ca exista familii in care incidenta acestei forme de cancer este mai mare decat in populatia generala.     In astfel de familii se transmite predispozitia genetica pentru a dezvolta leucemie. Exista si factori de mediu care contribuie la aparitia leucemiei, nici unul dintre acestia nu poate fi insa considerat cauza unica pentru aparitia afectiunii. Cei mai plauzibili factori de mediu sunt : fumatul, expunerea prelungita la iradiere (in special raze X), expunerea la benzen ( reprezinta un factor de risc major, in special pentru leucemia mieloida), tratamente anterioare pentru alte neoplazii.
Printre factorii genetici considerati a fi cauze de aparitie a leucemiei, urmatorii par a fi mai importanti : anomalii cromozomiale ( in special sindromul Down, care creste riscul de aproape 20 de ori de a face leucemie), afectiuni genetice ale sistemului imunitar, afectiuni determinate de modificari in gene care au rol in mentinerea integritatii materialului genetic.
Chimioterapia poate afecta si spermatogeneza, determinand scaderea numarului de spermatozoizi si modificari structurale ale acestora. Exista riscul aparitiei unor modificari genetice ale spermatozoizilor care pot duce la aparitia unor defecte congenitale la descendenti, insa studiile efectuate nu sunt concludente. Ceea ce este cunoscut este faptul ca substantele toxice eliminate prin sperma sunt in cantitate mica si efectele tratamentului sunt tranzitorii. Este suficienta o perioada de 6 luni de la terminarea tratamentului pana la conceptie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.