Genetica fericirii

Am fost intrebata odata daca exista gena fericirii.Raspunsul nu a fost usor de dat. Intai m-am gandit ce inseamna de fapt fericirea.Se pare ca pentru fiecare dintre noi inseamna altceva, atunci cum ar putea sa existe o astfel de gena care sa determine toate trairile care ne fac fericiti.
Sa presupunem ca exista gena fericirii, rolul ei fiind mai mult decat evident. Atunci lucrurile ar fi foarte simple – cei care au gena fericirii functionala sunt fericiti, cei care nu au aceasta gena functionala nu sunt fericiti. Fericirea devine, astfel, o problema simpla de genetica si ne gasim intotdeauna scuza pentru starea nostra de nefericire – genetica e de vina ! Ma indoiesc ca e atat de simplu, insa cred ca aceasta capacitate de a fi fericiti sta in puterea nostra.
Sunt deja cunoscute studiile care afirma ca fericirea noastra depinde in proportie de 50 % de factori genetici, 10% de circumstantele de zi cu zi si 40 % de activitatile intentionale, adica de ceea ce alegem sa facem. Fiecare dintre noi ne nastem cu predispozitia pentru una numit nivel de fericire. Anumite circumstante ale vietii noastre pot influenta nivelul de fericire- experientele personale, ocupatia, starea de sanatate, veniturile, statusul marital, varsta etc. Cei mai multi dintre noi asociem fericirea cu bunastarea materiala. Plusurile de fericire devin repede stare de normal, astfel incat schimbarile in circumstantele vietii ne ofera doar beneficiu pe termen scurt, in ceea ce priveste imbunatatirea nivelului de fericire. Fericirea pe termen lung este influentata de activitatile intentionale, respectiv ceea ce alegem sa facem. Aceste activitati necesita efort.
Putem fi fericiti pentru ca e o zi cu soare, pentru un zambet primit fugar , o floare, o carte frumoasa, pentru clipe de ragaz si rasfat doar pentru noi. Putem fi fericiti daca incercam sa ii ajutam pe cei care nu au fost rasfatati de soarta. Daca oferim celor din jur bucurii sub orice forma atunci ne vom simti mai bine, mai impliniti sufleteste, mai fericiti.
Suntem, de cele mai multe ori nefericiti pentru ca ne focusam exclusiv asupra persoanei noastre si ne gandim “ ce fericit as fi daca as avea ….”. Daca vom capata acel lucru, vom fi din nou nefericiti pentru ca ne va trebui altceva.
Sa ne bucuram pentru ca suntem sanatosi, sa incercam sa apreciem lucrurile bune din viata noastra si sa incercam sa ne gandim si la cei din jur si atunci vom fi si noi fericiti.
Iata ca fericirea noastra depinde de noi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.