Genetica

Genetica a inceput prin a fi ignorata dar acum este considerate una dintre cele mai mari descoperiri ale lumii. Cunostintele dobandite in ultimii 10 ani au fost uimitoare.Multi oameni realizeaza acum ca sufera de o boala genetica sau cel putin de o afectiune cu componenta genetica. Genetica medicala este o specialitate care implica diagnosticul şi managementul bolilor ereditare. Acopera arii medicale diferite incepand de la defecte congenitale , dismorfologie, retard mental, autism, boli mitocondriale, displazii scheletale, cancere, teratogeneza şi diagnostic prenatal. Genetica Medicala se suprapune cu alte specialitati medicale, ca de exemplu neurologia, endocrinologia, cardiologia, oftalmologia, psihiatria, dermatologia etc.
Unii ar putea spune ca genetica medicala ca specialitate de sine statatoare nu este  necesara şi ca sistemele de specialisti şi laboratoarele de analize medicale pot oferi tot ceea ce e necesar.
Medicul genetician ofera servicii pentru pacienti şi familie, pentru toate grupele de varsta, pentru afectiuni care implica organe diferite.
Medicul genetician trebuie sa aiba cunostinte despre afectiuni complexe, diagnostic, istoric familial şi despre complicatiile acestora .Ofera consiliere cu privire la depistarea, monitorizarea, prevenirea complicatiilor şi terapie pentru numeroase afectiuni.Ofera sfat genetic pentru persoanele afectate de o boala genetica, pentru purtatorii sanatosi şi reprezinta o sursa majora de informatii pentru familii, grupuri de sprijin şi pentru colegii de alte specialitati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.